Voor Mark Moore blijft ‘public value’ een centraal begrip omdat het verwijst naar de belofte die de overheid doet aan burgers. Daarbij is vooral het motief voor de belofte van de overheid van belang. Het denken vanuit een overheids-centrische benadering vormde een vanzelfsprekendheid in het verzorgingsstaat-denken: de burger legitimeert eenmaal in de vier jaar een politiek bestuur dat beloften doet. De burgers zijn degenen aan wie de belofte wordt gedaan. Zij zijn de ontvangers van de belofte. Het mandaat dat de burger als kiezer aan het politieke bestuur heeft verstrekt vormt de basis voor deze verhouding. De burger heeft de inhoud uit handen gegeven en speelt geen actieve rol in de verdere vormgeving van de bestuurlijke belofte, het is immers de overheid die hierover gaat.
Deze benadering is sedert het begin van dit millennium niet meer houdbaar. Burgers eisen andere rollen op en vragen van het bestuur een andere benadering. Meerdere ontwikkelingen liggen ten grondslag aan die veranderingen; ontwikkelingen die deels zijn verbonden, elkaar versterken maar ook tegenwerken. Een aantal van die ontwikkelingen zijn de volgende:
Deze ontwikkelingen zijn niet uitputtend opgesomd: ontkerkelijking van grote groepen, verschillen in ontwikkeling tussen stad en platteland, verscherping van verschillen tussen hoger en lager opgeleiden zijn evenzeer ontwikkelingen die een rol spelen.
Bestuurders hebben in deze nieuwe verhoudingen minder behoefte aan kiezers en meer behoefte aan ‘Calling a public into existence’; want daarmee verwerven zij legitimiteit: ‘Creating citizens while creating public value’. Zwevende kiezers zijn vanuit deze optiek geen dolende kiezers maar mensen die uitstekend weten waarvoor ze moeten kiezen; namelijk voor de bestuurder die hun belangen behartigt en niet voor de bestuurder die een abstracte beleidsvisie uitdraagt.
Afhankelijk van het onderwerp wisselt de burger tussen defining, supporting, producing and enjoying the creation of public value.
Mark Moore spreekt over de homo economicus, de homo altruisticus, de homo civicus en de homo politicus. De burger die afhankelijk van het concrete onderwerp zal wisselen van optiek. Soms staat het eigen belang voorop terwijl bij andere ontwerpen rechtvaardigheid in de samenleving de belangrijkste rol speelt. De bestuurder die een diep inzicht heeft in datgene wat er in de samenleving omgaat kan een value proposition presenteren die aansluit op verlangens in de samenleving.